Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

29.12.2013

Viskija un ēdiena saderība

Nevienam nav svešs fakts, ka izsmalcinātu vīnu vēl pilnīgāku padara pareiza ēdiena izvēle pie tā. Patiesībā, ne tikai dārgs “chateau” vai vintage “reserva” u.t.t., bet arī vidējas klases vīns mainīs savas labās īpašības uz augšu, ja tiks pasniegts pie pareiza ēdiena.

Jauns divritenis nav jāizgudro, bet gan jāturpina jau aizsāktās tradīcijas un jācenšas savas garšas kārpiņas lutināt ne tikai ar ēdienu un vīnu saderību.

Pēdējā laikā pasaulē un arī Latvijā strauji attīstās tendence atrast labu ēdiena un kokteiļu savienojumu, kā arī ēdiena un stiprā alkahola sabalansētību, kur abi viens otru papildinātu un ļautu patērētājam atklāt jaunas garšas nianses. Esmu apkopojis kādus produktus ir ieteicams savienot ar skotu viskiju un kādus tieši pretēji, nevajadzētu, lai nesabojātu savu vai arī savu viesu/ klientu maltīti, ar nesaderīgām garšas niansēm. Šeit gan vēl jāpibilst, ka vērā tika ņemti ne tikai produktu garšas īpašības, bet gan arī tā tekstūra, krāsa un pat pagatavošanas tehnika.

Aprikozes
Interesants auglis ar plašu saderības spektru. Der gan svaigs un sulīgs, gan arī žāvēts.

DER:
Var pasniegt aprikozu klinģeri vai kūku, papildinot ar Speyside reģiona single malt viskiju.

NEDER:
Nevajadzētu tos pasniegt kopā ar viskiju, kuram ir izteikta ozolkoka pēcgarša.- aprikozes skābuma klātbūtne nepavisam nesader ar nelielo rūgtumu viskija pēcgaršā.

Austeres
Lieliska saderība

DER:
Dažas pilītes laba Islay single malt viskija uz svaigas un gaļīgas austeres un lieta darīta.

Bumbieri
Jauni Spayside reģiona viskiji, Lowland un arī īru viskiji labi sader ar bumbieriem.

DER:
Viskijs pasniegts kopā ar bumbieriem un zilo sieru spēj sniegt ļoti interesantu garšas buķeti. Ir vērts pamēģināt.

NEDER:
Bumbieris ir pietiekami saderīgs ar augstāk minētajiem viskija veidiem.

Dārzeņi
Starp visiem dārzeņiem, sakņu dārzeņi ir visvieglāk savienojami ar viskiju.

DER:
Pasniedzot krāsnī ceptus dārzeņus, uz servējamā šķivja uzlejiet divas ēdamkarotes skotu viskija. Pirms lietošanas vajadzētu viegli apmaisīt.

NEDER:
Arī ar dārzeņiem ir grūti nošaut garām savienojot tos ar viskiju. Galvenais- samērīgas proporcijas.

Ķiploks
Nekādā gadījumā. Runā, ka ķiploki nogalinot vampīrus…To pašu tie noteikti izdara arī ar viskiju.

Vēžveidīgie
Langustus var lieliski kombinēt ar divu veidu viskijiem. Noteikti labi sader ar izteikti kūdrainu viskiju vai burbona mucā nogatavinātu single maltu.

DER:
Uzlejiet uz pannas labu devu viskija un pievienojiet nedaudz ingvera un pāris pilītes laima.

NEDER:
Nav ieteicams langustus marinēt viskijā.

Lasis ( kūpināts )

DER:
Lasis ar nedaudz dillēm un citron sulu lieliski sader ar viskiju.

NEDER:
Nevajadzētu pasniegt kūpinātu lasi kopā ar izteikti dūmakainu viskiju.

Salāti
Labs savienojums ar viskiju ir kreses ar savu pikanto garšu un bagātīgi jēra salāti
pasniegti ar balsamico vai vieglu eļļas mērci.

Siers
Tas ir viens no visveiksmīgākajiem viskija pāriem. Īsts eksperimentu poligons.

DER:
Zilais siers un izteikti kūdrains single malts. Lieliska saderība. Piemēram Lagavulin ar franču tostermaizi, zilo sieru un selerijas kātu.

NEDER:
Nevar sasniegt vēlamo garšas harmoniju, pasniedzot viskiju kopā ar dažādu sieru plati. Piemēram Čederas, kazas un zilā sierra asorti kopā ar viskiju nebūs saderīgi. Izvēlēties viena siera paveidu.

Šokolāde
Viennozīmīgi vispazīstamākais viskija partneris.

DER:
Ieteicams tumšā šokolāde kopā ar bagāīgu, dziļu pēcgaršas viskiju nogatavinātu šerija mucās.

NEDER:
Šokolāde ar piparmētru piedevu. Piparmētras kopā ar cukuru un šokolādi ļoti pārsātina garšu paleti un padara viskiju neizteiksmīgu.

Pīle
Perfekta kombinācija ar šerijotiem viskijiem.

DER:
Ar šļirces palīdzību ievadiet piles gaļā viskiju samiksētu ar nedaudz medus.

NEDER:
Pīles gala nedader kopā ar viegliem, ziedainiem viskijiem.

Žāvēti Augļi
Rieksti ir vislielākie viskija “draugi''. Mandeles ļoti labi sader ar jaunākiem viskijiem, grauzdēti lazdu rieksti vidējo paaudzi. Piemēram 12-15 gadīgs Glenfiddich. Un valrieksti ar izteikti izturētiem viskijiem.


Avots: Bartending.lv

  

Saistītie raksti

Intervija ar NRDATA POS uzņēmuma projekta vadītāju Agri Slišānu
No 7.05.18.- 13.05. 18.notiks Rīgas restorānu nedēļa
Tēja piestāv rudenim
Slow Food – veselīga alternatīva ātrajai ēdināšanai
Zivis veselībai un ilgam mūžam


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts