Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

17.11.2016

Kādu dzērienu likt galdā svētkos

18. novembris ir ne tikai valsts svētki, bet arī svētki ģimenēm, jo visiem kopā ir iespēja svinēt Latvijas dzimšanas dienu, atcerēties par vērtībām un pie kopīgi klāta galda ļauties sarunām. Latvieši vienmēr ir bijuši radoši ēdienu gatavošanas kultūrā, bet dzērienu pasaules daudzveidībā attīstība ir vērojama tikai tagad.

Latviešu dzērienu izvēles un to gatavošanas paradumi ir meklējami padomju un vācu mantojumā, kas ir saglabājies latviešu kultūrā, bet mūsdienās cilvēki kļūst arvien drosmīgāki un atvērtāki. “Arvien vērtīgāki kļūst pašmāju labumi – ogas, augļi un garšvielas,” stāsta dzērienu eksperts un Prike Latvija Diageo Reserve zīmola vēstnesis Edgars Elbergs.

Kādreiz svētku galda tradīcija bija šampanietis un karstvīns, bet tagad šajā sarakstā ielaužas jebkurš dzēriens, kas garšo. Dzēriena izvēli primāri sāk noteikt nevis pieņemtās normas, bet gan pašu svētku svinētāju vēlmes un radošā izpausme, to sagatavojot, jo pašmāju kokteiļi un dzērieni pašlaik ir modē.

“Arvien populārāki kļūst tieši pašmāju ražotāji un viņu piedāvājuma bagātīgais klāsts, bet tikpat aktuāli ir arī mājās gatavoti dzērieni, kuriem par pamatu izmanto Latvijā atrodamās veltes, kas paver dzērieniem plašu garšu spektru,” komentē Prike Latvija vēstnesis.

Skābās garšas instrumenti ir ērkšķogas un rabarberi, kurus ziemā var izmantot no vasaras krājumiem saldētavā, savukārt dzērvenes un smiltsērkšķi ļauj spēlēties ne tikai ar skābajām garšām, bet arī krāsām, kas valsts svētkos ir īpaši aktuāli.
Viens no latviešu dārgumiem dzērienos ir cidoniju sīrups, kurš ne vien var aizvest uz garšas skābāko pusi, bet arī ir lielisks kombinācijā ar medu, kas jau aizved saldo dzērienu pasaulē. 
“Savukārt dabīgās ābolu, bumbieru un aroniju sulas ļaus dzērienam spēlēties ar garšas niansēm un būs labs pamats dažādiem kokteiļiem,” Edgars Elsbergs iedrošina latviešus eksperimentēt un pašiem attīstīt savu dzērienu kultūru un tradīcijas.

Kokteilis valsts svētkiem
Sastāvdaļas: 1 l dabīgas ābolu sulas, 6 ēdamkarotes brūkleņu, 6 ēdamkarotes medus, 150 ml Johnnie Walker Red Label.
Pagatavošana: kārtīgi sastampā brūklenes ar medu, pievieno Red Label un ābolu sulu, samaisa un pieliek ledu. Dekorē ar kanēļa standziņu.

Aiga Bernsone




ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA. 

  

Saistītie raksti

Kāds ir mūsdienu gardēdis? Ieskicējam viņa portretu!
Lieldienu groziņi (recepte)
Viļņas Kaziuko gadatirgus: amatnieku un dažādu tautu kulinārijas festivāls
Viesnīcu zvaigžņu sistēma
Āzijas uzkoda no marinētiem cukini (recepte)


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts